80 jaar bevrijding 2024

80 jaar bevrijding

Vanaf september 2024 vieren en herdenken we dat we 80 jaar geleden zijn bevrijd. Er vinden verschillende activiteiten plaats, mede georganiseerd of ondersteund door het Comité 4 en 5 mei Heerlen.

Komende tijd zal er nieuwe informatie over het programma ter beschikking komen.

Een terug blik op 75 jaar Bevrijding

Vanaf september 2019 vierden en herdachten we dat we 75 jaar geleden zijn bevrijd. Er vonden verschillende activiteiten plaats, mede georganiseerd of ondersteund door het Comité 4 en 5 mei Heerlen.

Vrijdag 13 september 2019
Herdenkingsbijeenkomst 13.30u bij het monument voor de gefusilleerde mijnwerkers. Deze bijeenkomst vindt o.a. plaats in de Corneliuskerk en op de begraafplaats van Heerlerheide.

Zaterdag 14 september 2019
Bevrijdingsfeest op het Pancratiusplein in samenwerking met Schunck. Kom genieten van muziek en dans vanaf 13:30 tot ongeveer 21:00 uur. Hieraan wordt o.a. meegewerkt door de Limburgse Jagers en weer diverse muziekgezelschappen uit onze eigen stad.

Zondag 15 september 2019
Liberation Concert op de Amerikaanse Erebegraafplaats in Margraten in samenwerking met de Stichting Margraten Eerbetoon. Scholieren van vijf middelbare scholen in de regio wonen het concert bij en krijgen een rondleiding.
Herdenkingsbijeenkomst en tentoonstelling georganiseerd door de Heemkundevereniging in Welten-Benzenrade.
13.00u-18.00u Rector Poelsplein en Gemeenschapshuis
Meer informatie volgt.

Dinsdag 17 september 2019
Vannacht naar Dag, een muzikale vertelling door Quirine Melssen over hoe oorlog doorwerkt in de generaties erna. De performanc in het Stadhuis begint om 6:17 uur wanneer het nog donker is met de zonsopgang als belangrijkste decorstuk. Kijk voor meer informatie en tickets op de website. Aanmelden kan ook bij penningmeester@4en5meiheerlen.nl

Bevrijdingsoptocht in samenwerking met de buurtorganisaties Welten, Aarveld/Bekkerveld, Lindeveld en Heerlen Centrum om de komst van de Amerikaanse bevrijders naar Heerlen te herdenken. De optocht start om 17:30 uur en zal o.a. worden begeleid door historische militaire voertuigen en muziek. Het einde van de optocht is op het Burgemeester de Hesselleplein waar het Vredesvuur, opgehaald vanuit Margraten en instrumentaal begeleid door piper en Pancratiuskoor, om 18:50u wordt ontstoken.
Bevrijdingsconcert in het Parkstad Limburg Theater in Heerlen uitgevoerd door de Koninklijke Harmonie Heerlen, TOG Welten, het Mädchenchor am Aachener Dom met medewerking van Jules Baeten (klarinet) en Fenna Ograjensek (sopraan). Het concert begint om 20:00 uur.
Kijk voor meer informatie en tickets op de website van het Parkstad Limburg Theater.

Zaterdag 21 september 2019
Op 21 sept. 2019 van 13.00-16.00 viert Hoensbroek dat het 75 jaar geleden, is dat Hoensbroek, om precies te zijn op 17 sept 1944, bevrijd is.
Dit gratis evenement vindt plaats op de 1e binnenplaats van Kasteel Hoensbroek. Er zullen sprekers zijn, maar ook (live) muziek, beeldmateriaal, Willy Jeep ritjes voor de kinderen en nog veel meer. 
Tevens is er een gratis pendeldienst tussen de markt in Hoensbroek en Kasteel.
Organisatie: Stichting Buurtgericht Werken BROICH,
www.broich.nl of www.viergebrook.nl

Gedurende de maand september 2019
Pop-up tentoonstelling Kolen en Granaten in het Maankwartier. Het Nederlands Mijnmuseum heeft een tentoonstelling samengesteld over de mijngeschiedenis in de Tweede Wereldoorlog. De feestelijke opening vindt plaats op 3 september om 16:00 uur!
Gezocht: vrijwilligers door de bemensing van de tentoonstelling!
Meer informatie is te vinden op de website van het Nederlands Mijnmuseum.

Route Heerlen Rest Center langs de locaties en gebouwen die na 17 september 1944 door en voor de Amerikaanse militairen gebruikt werden als Rest Center. Het boekje over de route is vanaf 14 september beschikbaar. Meer info volgt later.
De pin Heerlen Rest Center is vanaf heden donderdag 5 september te koop voor € 2,50 bij Boekhandel Van der Velden – Van Dam, juwelier Vaessen, slijterij BOB in Welten en Wolwinkel Ut Bölke aan de Benzenraderweg.

Verkoop van laatste exemplaren vanaf 20 september via het secretariaat van het Comité 4 en 5 mei. Nadere info secretaris@4en5meiheerlen.nl

De Vondst Vertelt is een tentoonstelling geeft een inkijkje in het dagelijkse leven van inwoners van het huidige Parkstad tijdens de bezetting en bevrijding met voorwerpen en verhalen. Van 18 september t/m 31 december 2019 is de tentoonstelling gratis te bezoeken.
Op 18 september om 16:30 uur wordt De Vondst Vertelt officieel geopend.
Meer informatie is te vinden op de website van De Vondst.

Oktober
Met steun van Obvion wordt een programma ontwikkeld over de opvang van burgers in Kerkrade die in september 1944 op last van de Duitsers moesten evacueren en o.a. in Heerlen werden opgevangen. Nadere details volgen.