19 oktober 2022 Een avond met Natascha van Weezel Afgelast wegens ziekte!

De bijeenkomst is helaas wegens ziekte van mevrouw Van Weezel afgelast.

Een nieuwe datum zullen wij zo snel mogelijk bekend maken.

Dank voor uw begrip en sorry voor de overlast.

Aanvang 19.00 uur. Schunck (Glaspaleis Heerlen) Entree: vrij
Entree vrij.Natascha van Weezel (1986) is schrijfster, columniste, programmamaker en filmmaker. Zij is de dochter van de bekende (in 2019 overleden) parlementair journalist, radiopresentator en schrijver Max van Weezel en van Annet Bleich, die jarenlang voor de Volkskrant schreef en schrijfster is van onder andere de biografieën van oud-premier Joop de Uyl en van voormalig minister van buitenlandse zaken Max van der Stoel. Ze is de kleindochter van Herman Bleich, lange tijd correspondent in Nederland voor Duitstalige kranten en initiatiefnemer van het bekende perscentrum Nieuwspoort in Den Haag.
Maar Natascha is ook de kleindochter van vier joodse grootouders, die door vlucht en onderduik de oorlog overleefden, waar veel van hun familieleden omkwamen in de vernietigingskampen. Over wat het betekent een kind te zijn van ‘de derde generatie’, schreef zij in 2015 ‘De derde generatie – Kleinkinderen van de Holocaust’. Maar eigenlijk gaat ook haar aangrijpende dagboek over haar eigen anorexia nervosa hier al over, ‘Magere jaren’ (2007).
Terwijl zij dus zeer beïnvloed is door de geschiedenis, ook door haar eigen familiegeschiedenis, staat Natascha midden in de werkelijkheid van dit moment.
Zij probeert in haar woonplaats Amsterdam voortdurend de dialoog levend te houden tussen de plaatselijke joodse en de islamitische gemeenschap. Daarover vertelt zij in het prikkelende boek ‘Thuis bij de vijand – Moslims en joden in Nederland’ (2017). Over hun warme band als vader en dochter, zijn  ziekteproces en de dood van Max schreef zij een pakkend relaas in ‘Nooit meer Fanta’ (2020). Samen met haar moeder schreef zij over de relatie tussen de pers en de populistische partijen, ‘De houdgreep’ (2021).
Voor de VPRO reisde zij naar Israël en Palestina en maakte ze de vierdelige tv-documentaireserie ‘Natascha’s Beloofde Land’ (2019). Voor de Anne Frank Stichting werkte ze mee aan een eigentijds ‘Videodagboek van Anne Frank’ (2021).
Onlangs maakte zij op zaterdagnacht een aantal interviews, over goed of fout (met het kleinkind van een SS’er) en over oorlogskinderen (met schrijver-journalist Sinan Can). Natascha werk ook voor War Child.
Op de avond begint het verhaal van Natascha bij haar eigen familiegeschiedenis, maar gaat zij ook in op de actualiteit van deze tijd, op de turbulente gebeurtenissen van de afgelopen twee jaar. En op de manier waarop wij de heftige polarisatie van dit moment – met felle confrontaties op openbaar terrein, en met griezelige symboliek: van omgekeerde vlaggen tot Jodensterren en swastika’s – kunnen bestrijden. 
Dick Gebuys is haar gesprekspartner.