Aantal Vrijkaarten voor schokkende documentaire Austerlitz

Concentratiekampen als nieuwe ‘Pretparken’….

In samenwerking met het Filmhuis Heerlen en Stichting Vlot heeft Comité 4 en 5 mei Heerlen het initiatief genomen om de schokkende documentaire Austerlitz van Sergei Loznitsa te vertonen op 5 mei a.s. om 20.00 uur te Heerlen. 

Sergei Loznitsa plaatste zijn camera midden tussen de stroom toeristen die de concentratiekampen van Dachau en Sachsenhausen bezoeken.
In statische zwart-witshots observeert hij nauwgezet hun gedrag: de stelletjes in zomeroutfits die een selfie maken voor de poort met de leus ‘Arbeit macht frei,’ de vrouw die bevallig poseert voor een van de ovens, de man die rustig zijn nootjes eet als hij het ergste deel van het vernietigingskamp binnentreedt. Mensen dragen T-shirts met teksten als ‘Cool Story, Bro’ of ‘Jurassic Park.’

Een commanderende gids leidt haar groep als makke schapen rond. Loznitsa moet met zijn camera niet zijn opgevallen tussen al deze fotograferende en glazig om zich heen kijkende bezoekers. Zijn commentaarloze beelden roepen de vraag op of het voor individuen nog mogelijk is om de Holocaust passend te herdenken, als elke ervaring collectief wordt. Is een concentratiekamp een spektakel geworden?

Met de titel verwijst Loznitsa naar de gelijknamige roman van W.G. Sebald, over een man die als joods vluchtelingenkind werd beroofd van zijn eigen naam en geschiedenis.

René Gabriëls geeft vrijdag 5 mei een inleiding op de documentaire. Hij is als filosoof en docent verbonden aan de faculteit der Cultuurwetenschappen van de Universiteit Maastricht.
In zijn onderzoeken stelt hij maatschappelijke problemen zoals armoede, de integratie van allochtonen, racisme op het werk en de kloof tussen burger en politiek centraal

Hieronder treft u de gegevens aan:

Datum:         5 mei 20.00 uur

Locatie:     Filmhuis ‘De Spiegel’

 Adres:         Bongerd 18 | 6411 JM Heerlen | www.filmhuisdespiegel.nl

 045 577 22 79 | 06 – 39 13 87 31

Voor een synopsis klik hier: https://www.idfa.nl/nl/tags/ project.aspx?id=A965DA5A-6BD3- 4443-957F-7CEC9FA7077C&tab= idfa

Voor de trailer: klik hier http://www.filmhuisdespiegel.nl/programma/per-dag.aspx?date=04-05-2017#!prettyPhoto/0/

Het Comité 4 en 5 mei Heerlen mag enkele kaarten gratis schenken. Heeft u interesse laat het ons weten via een mail naar onze penningmeester Paul Simons. Klik hier. Let wel, wie het eerst komt….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mogelijk is uw reactie niet direct zichtbaar onder het betreffende artikel. Uw reactie staat dan in de wacht. De redactie zal uw reactie zo snel mogelijk beoordelen voor goedkeuring.