actuele voorstelling én debat over radicalisering

De welwillenden: brandend actuele voorstelling én debat over radicalisering

Waartoe zijn wij als mens in staat als de situatie erom vraagt?

Creëer de juiste omstandigheden en iedereen kan moordenaar worden. Dat is de boodschap van de veelgeprezen voorstelling De welwillenden en SS’er Max Aue (Hans Kesting), een sympathieke man die doelbewust massamoordenaar wordt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Regisseur Guy Cassiers zet samen met Toneelgroep Amsterdam en Toneelhuis met grote klasse een zeer beklijvend stuk neer over de jodenvernietiging tijdens WOII. Cassiers toont dat het Derde Rijk niet buitenmatig bevolkt was met monsters, maar met gewone burgers, die door het nationaalsocialisme heel geleidelijk opschoven in de richting van totale waanzin. Wat zegt dat over waartoe wij als mens in staat zijn? Niemand is onschuldig, legt Aue ons voor. Een alarmerend actuele voorstelling, op 14 juni te zien in Theater Heerlen. Klik hier voor meer informatie en tickets.

Gratis debat op 7 juni: Kan iedereen radicaliseren?

Met radicalisering krijgen we dagelijks te maken. In de krant, op tv, in klaslokalen. Jongeren uit een straat verderop die opeens naar Syrië vertrekken. Maar radicalisering is niet nieuw: ook tijdens de Tweede Wereldoorlog veranderden miljoenen mensen heel geleidelijk in beul of sympathisant van een allesvernietigend moordregime. Radicalisering, in al zijn vormen, is van alle tijden. Dat roept vragen op.

Hierover praten we met o.a. Johan van de Beek (onderzoeksjournalist, specialist in radicalisering onder jongeren) en Erwin Jans (dramaturg De welwillenden), onder leiding van Simone van Trier. Tijdens Kan iedereen radicaliseren?, in samenwerking met de Antidiscriminatievoorziening Limburg, verklaren we dit fenomeen vanuit geschiedenis en actualiteit. Wat is radicalisering: hoe verloopt het, wie is vatbaar en hoe kunnen we het tegengegaan? Wat zijn de overeenkomsten tussen WOII en het heden, en de verschillen? En hoe kunnen podiumkunsten bijdragen aan het bespreekbaar maken van actuele kwesties?

Praat mee! Het debat vindt op 7 juni plaats van 19:30u tot 21:15u in Theater Heerlen.
Kaarten kunt u hier reserveren, of telefonisch via 045 571 66 07.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mogelijk is uw reactie niet direct zichtbaar onder het betreffende artikel. Uw reactie staat dan in de wacht. De redactie zal uw reactie zo snel mogelijk beoordelen voor goedkeuring.