Van Alabama naar Margraten

Op 10 november is het 70 jaar geleden dat de eerste Amerikaanse soldaat werd begraven in Margraten. Jefferson Wiggins is een van de vele Afro-Amerikanen die vanaf eind 1944 20.000 gesneuvelden op de Amerikaanse begraafplaats begroeven.

Hij was toen 19 jaar. Wiggins was de enige die in 2009 kon worden getraceerd door het oral history team Akkers van Margraten en een bijdrage leverde aan dat project. Op 10 november 2014 verschijnt het boek

Van Alabama naar Margraten
Herinneringen van grafdelver Jefferson Wiggins
Door Mieke Kirkels.

Wiggins vertelt hoe hij werd geronseld, hij doet verslag van zijn tijd als soldaat in het streng naar ras gescheiden Amerikaanse leger van die dagen. Hij vertelt ook over wat hem na terugkeer in de V.S. wachtte. Het persoonlijk verhaal van Wiggins is geplaatst in een uitgebreid en toegankelijk historisch kader. Het boek bevat circa 65 afbeeldingen.

Bron: NOS| Jeff Wiggins in 2009

Bron: NOS| Jeff Wiggins in 2009

De rol van Afro-Amerikanen is in de geschiedschrijving van de Tweede Wereldoorlog lang onderbelicht gebleven. Weinig is bekend over de hulp van 900.000 Afro-Amerikanen bij de bevrijding van Europa. De rassenscheiding in het Amerikaanse leger was een noodzakelijk gevolg van die in de V.S. van die dagen. De deelname van zoveel Afro-Amerikanen aan de Tweede Wereldoorlog, had grote invloed op het zelfbewustzijn van hen.


Zie ook:


Op 10 november 2014 a.s. verschijnt het boek ” Van Alabama naar Margraten”.
Op het boek kan met korting worden ingetekend en betaald tot 1 november via de website www.vanalabamanaarmargraten.nl

De prijs is bij intekening tot 1 november € 18,50 (excl. verzendkosten). Na 1 november kost het € 19,95. De verzendkosten bedragen € 3,75 ongeacht het aantal exemplaren.
De afhaaladressen worden bekendgemaakt op bovenstaande website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mogelijk is uw reactie niet direct zichtbaar onder het betreffende artikel. Uw reactie staat dan in de wacht. De redactie zal uw reactie zo snel mogelijk beoordelen voor goedkeuring.