Documentaire “Onderkomen”

Deze documentaire van Jacqueline van Vugt gaat over Ghullam, Keiber en Noori, die toen zij minderjarig waren, zonder ouders, van Afghanistan naar Nederland vluchtten. Inmiddels zijn ze al jaren in afwachting van een verblijfsstatus en wonen ze in een vervallen sloopflat vlak bij Maastricht. Drie gepensioneerde Maastrichtenaren trekken zich het lot van de jongens aan en bieden ze hulp in de vorm van advies, afleiding en dagelijkse boodschappen.

Als alleenstaande minderjarige vreemdelingen kregen Ghullam, Keiber en Noori een speciale (amv-) status. Die is inmiddels echter verlopen, en voor de Afghaanse jongens is er weinig zicht op een verblijfsvergunning in Nederland. Ondertussen wonen ze al jaren in een flat die op de slooplijst staat en mogen ze niet werken of studeren. Dus vullen ze hun tijd met wachten, sporten en rappen.

De vrijwillige medewerkers van VLOT – een werkeenheid van het Leger des Heils die hulp biedt aan (bijna) uitgeprocedeerde asielzoekers – trekken zich het lot van de jongens aan. Ze helpen ze met hun aanvragen bij de AIVD en voorzien ze van de dagelijkse levensmiddelen. Het betreft een hartverwarmende docu waarin de verledens van de drie jongens worden verbeeld middels mooie animaties.

De Nederlandse hoofdpersonen zijn Dhr. Huub Keybets werkzaam bij vluchtelingenwerk Maastricht en bij Vlot (nu Vlotteam) en dhr. Pol Verhelle en zijn vrouw Monique. De animaties in de film werden gemaakt door studenten van de HAN,

Onderkomen is geselecteerd voor de competitie Dutch Movies Matter en maakt deel uit van themaprogramma’s On the Move en Amnesty Selection.

Het programma op 14 mei a.s. ziet er als volgt uit:

19.30 – 20.00 uur Inloop bij Filmhuis de Spiegel, Bongerd 18, 6411 JM Heerlen
20.00 – 20.15 uur Welkom en inleiding door Dick Gebuys die de verdere avond ook modereert.
20.15 – 21.15 uur Start docu Onderkomen
21.15 – 21.30 uur Gelegenheid tot het stellen van vragen aan dhr. Rob Gulpen en mevr. Wendy
Vencken en Mevrouw Irini Biba (Zij zijn werkzaam bij Vlotteam. Rob verzorgt
de publiciteit en mevrouw Biba is huismeester).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mogelijk is uw reactie niet direct zichtbaar onder het betreffende artikel. Uw reactie staat dan in de wacht. De redactie zal uw reactie zo snel mogelijk beoordelen voor goedkeuring.