Dodenherdenking 4 mei 2019

 

Op zaterdag 4 mei wordt in Heerlen de Nationale dodenherdenking gehouden, met als thema ‘Geef vrijheid door’.

 

Genodigden en belangstellenden zijn om 18.20 uur welkom in de hal van het stadhuis aan het Raadhuisplein.  Dit jaar houdt Rosita Steenbeek de bijzondere inleiding, waarin zij ons meeneemt in haar boek Rose, een familie in oorlogstijd.

 

 

Voordrachten

In Rose, een familie in oorlogstijd beschrijft Rosita Steenbeek het bewogen leven van haar joods-Duitse grootmoeder en de lotgevallen van haar joodse familie in WOII. Meerdere familieleden vluchtten naar Nederland. Een neef vestigde zich met vrouw en kinderen in Eygelshoven vanwaar een zoon naar de joodse school ging in Heerlen. Hun vlucht was tevergeefs want allen vonden de dood in Sobibor.

Haar laatste boek Wie is mijn naaste? gaat over het vluchtelingendrama van deze tijd. 


Deze voordracht wordt aangevuld met gedichten voorgedragen door de Heerlense middelbare schoolleerlingen Nina Wijzenbeek en Daisy Quadackers, van het Sintermeerten College. Deken Bouman en  Dominee Bloemert houden een kort een meditatief moment waarin vrijheid en vrede centraal staan. Waarnemend burgemeester Emile Roemer opent de herdenking met een korte toespraak rond het jaarthema ‘In vrijheid kiezen’. De bijeenkomst wordt muzikaal opgeluisterd door het Koninklijk Heerlens Mannenkoor St.-Pancratius.

Stille tocht

Rond 19.30 uur gaan de aanwezigen in een stille tocht naar de Gedachteniskapel aan de Akerstraat. Om 19.58 uur wordt de ‘Last post’ gespeeld door harmonie T.O.G. Welten, aansluitend gevolgd door twee minuten stilte.

Vervolgens wordt het Wilhelmus gespeeld en dragen Melle Beckers, leerling van de Tarcisiusschool, en Dewi de la Roy, leerling van de basisschool De Ganzerik, gedichten voor. Tenslotte richt waarnemend burgemeester Emile Roemer het woord tot de aanwezigen. Het programma wordt afgesloten met kransleggingen bij het monument.

Nationale herdenking

Op 4 mei worden tijdens de Nationale Herdenking de slachtoffers herdacht die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog tot op heden, wanneer of waar ook ter wereld, in het belang van het Koninkrijk of tijdens vredesmissies van internationale organisaties zijn gevallen dan wel door oorlogshandelingen en terreur zijn omgekomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mogelijk is uw reactie niet direct zichtbaar onder het betreffende artikel. Uw reactie staat dan in de wacht. De redactie zal uw reactie zo snel mogelijk beoordelen voor goedkeuring.