Herdenkingsconcert 4 mei 2023

Om 21.00 uur bent u van harte welkom bij een concert in het kader van de dodenherdenking, in het Royal Theater. Dit is een coproductie van PLT en Theater Royal, in opdracht van gemeente Heerlen in samenwerking met Stichting Comité 4&5 mei Heerlen.

Tijdens dit concert speelt de in Rusland geboren celliste Maya Fridman Canti d’Inizio e Fine, een stemmig, indringend werk van de Oekraïense componist Maxim Shalygin.

Canti d’Inizio e Fine

De Engelen Des Doods vormen de namen van de zes delen in het werk, geconcludeerd door de epiloog van de Todesfuge, waar Maya tegelijkertijd zingt en haar cello bespeelt. Elk deel symboliseert één van de doodsengelen uit de Joodse mythologie.

Maxim Shalygin componeerde dit stuk voor ‘a solo performer who can feel, play, sing, scream, moan, swear, breathe, squeal, whisper, bleat, hiss, dream…’  en droeg het op aan Maya Fridman.

Verhalen

De muziek wordt afgewisseld met gedichten en verhalen over oorlog en bevrijding. Deze worden voorgedragen door Manouk Pluis.

“Rend your clothes, you all, sprinkle your head with ashes,

run through the streets and dance in madness.”

– Rabbi Jakub Szulman in a letter, January 1942

Maya Fridman is winnaar van de Dutch Classical Talent Award 2019. De Volkskrant bestempelde Maya Fridmans vertolking van Shalygins werk als een van de muzikale hoogtepunten van 2019.

Gratis Entree

U heeft wel een kaartje nodig; deze is gratis te bestellen via de website van filmhuis de Spiegel in theater Royal: www.filmhuisdespiegel.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mogelijk is uw reactie niet direct zichtbaar onder het betreffende artikel. Uw reactie staat dan in de wacht. De redactie zal uw reactie zo snel mogelijk beoordelen voor goedkeuring.