Holocaustmonument Levenslicht Heerlen

(c) Luc Lodder Onthulling Tijdelijk Holocaust Monument Heerlen
Impressie van het tijdelijke levenslichtmonument in Heerlen

Op 27 januari 2020 is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daar bij stilgestaan. Om ook stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit Heerlen is op initiatief van het wnd-burgemeester Roemer en het Comitë 4 en 5 mei Heerlen van 22 januari t/m 2 februari het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien op de Algemene Begraafplaats aan de Akerstraat in Heerlen.
Het monument in Heerlen maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen – gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland – staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holo­caust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden; soms al generaties lang. Ook uit Heerlen zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord.

Om de paar seconden ziet u de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij Levenslicht blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.


Locatie
Op maandag 27 januari 2020 om 17.30 wordt Levenslicht onthuld op de Algemene Begraafplaats aan de Akerstraat door waarnemend burgemeester Roemer. Deze locatie is gekozen omdat hier ook de verschillende monumenten en graven zijn gesitueerd die de herinnering aan de gruwelijkheden van de WOII levend moeten houden als teken voor hoe kostbaar onze vrijheid is.
De onthulling wordt omlijst met een gepast en ingetogen programma.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mogelijk is uw reactie niet direct zichtbaar onder het betreffende artikel. Uw reactie staat dan in de wacht. De redactie zal uw reactie zo snel mogelijk beoordelen voor goedkeuring.