Lezing van Chris de Stoop in Heerlen

Het Comité  4 en 5 mei in Heerlen, organiseert op woensdag 10 april zijn 5e bijeenkomst met een gast die in de thematiek van oorlogsgeschiedenis, vervolging, vluchtelingen, behoud en verlies ven identiteit en vrijheid gespecialiseerd is. De bekende Vlaamse schrijver Chris de Stoop houdt dan een lezing over zijn boek: ‘Wanneer het water breekt’.

In zijn gehele oeuvre is De Stoop  erg nauw betrokken bij de  actualiteit. Zo schreef hij al over het vluchtelingenprobleem bij een eerder vluchtelingencrisis in de jaren ’80. Maar ook over de vrouwenhandel in de vorige eeuw waarin de sexclubs in Nederland en België een centrale rol speelden, de drugshandel in beide landen en de opvoedproblemen die hun gevolgen hadden voor de kinderen die daarmee opgroeiden. Nog niet zo lang geleden schreef hij ook over een zelfmoordterroriste van Belgische bodem die bij een eigenlijk mislukte aanslag de dood vond in Irak. Bovendien schreef hij als zoon van een boer  aan de rand van het Waasland over de teloorgang van vele agrarische geschiedenis in de streek rond Antwerpen door de komst van de kerncentrales en andere planologische ingrepen, in ‘De Bres’ en in ‘Dit is mijn hof’. In het laatste boek liet hij ook de spanning zien die is ontstaan tussen de boeren en de ‘groene’ politici.
In ‘Wanneer het water breekt’ staat De Stoop uitgebreid stil bij het lot van een boot met vluchtelingen uit Vietnam, van wie er indertijd enkele in België asiel hebben gekregen.

Eén van die mensen was Hung, die in Wichelen belandde en daar koster van de kerk werd. Zijn dochter Quyen kwam later door gezinshereniging samen met haar moeder ook naar haar vader, zij werd een bekende Belgische. Zij begon in Brussel het succesrestaurant ‘Little Asia’, schreef een kookboek dat goed verkocht werd en werd een veel gevraagd persoon in de media. Maar het boek vertelt tegelijk dat net Quyen problemen heeft met haar migratie en haar eigen cultuur – hoe goed geïntegreerd ze ook mag zijn.

Een goed boek dat onze gedachten prikkelt. In een tijd waarin zowel het vluchtelingenprobleem als ook integratie van migranten nog steeds erg actueel zijn.

Woensdag 10 april; half 8 uur; vrij entree; C-Mill, Jan Campertstraat 5; 6416 SG Heerlen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mogelijk is uw reactie niet direct zichtbaar onder het betreffende artikel. Uw reactie staat dan in de wacht. De redactie zal uw reactie zo snel mogelijk beoordelen voor goedkeuring.