Programma 4 mei 2016

“De vrijheid omarmd”

Ook dit jaar herdenken we op 4 mei de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Wederom staan we stil bij het feit dat sinds 1945 de wereld nog geen dag vrij is geweest van oorlog. We beseffen dat niet altijd, maar de actualiteit drukt ons iedere dag op de feiten, waardoor we hopen het besef over hoe kostbaar vrijheid is, te bevorderen. “Wij moeten vrijheid omarmen, koesteren en absoluut niet laten
afnemen, door niets en niemand!”, aldus voorzitter Wil Houben.

4 mei 2016

12.00 uur Filmvertoning van Onze soldaat incl. een gesprek met regisseuse Jotja Bessem, in de ING zaal van Theater Heerlen. (zie http://www.4en5meiheerlen.nl/filmvertoning-onze-soldaat)

Aansluitend aan de stille tocht naar de gedachteniskapel aan de Akerstraat, waar om 20.00 uur de herdenkingsplechtigheid plaatsvindt.

Vanaf 19.00 uur vindt er een serene plechtigheid plaats in het gemeentehuis van Heerlen, waarbij de burgemeester van Heerlen, dhr. Ralf Krewinkel (‘Wat durf ik te vragen?’), leerlingen van het Grotius College en Sintermeerten College en het Koninklijk Heerlens Mannenkoor St. Pancratius een bijdrage zullen leveren. Hoofdspreker is de heer Bernhard F. Holtrup (‘Over dialoog, over elkaar durven verstaan, voorbij de grenzen van pijn, oordeel en afwijzing? De eenvoud en de kracht daarvan).

Aansluitend zal er in een stille tocht gewandeld worden naar de Gedachteniskapel aan de Akerstraat. Daar zal de plechtigheid vervolgd worden waarbij o.a. een leerling van de Tarcisiusschool een gedicht zal voordragen en diverse personen/vertegenwoordigers kransen zullen leggen.

Herdenkingsconcert

Ook dit jaar vindt er op 4 mei a.s. weer een traditioneel Herdenkingsconcert plaats.
Dit concert wordt om 20.45 uitgevoerd in een samenwerking van het Comité 4 en 5 mei Heerlen, de Heerlense Oratorium Vereniging, het Bernardinus College, het Grotius College, het Sintermeerten College en Parkstad Limburg Theaters.

Op het programma staan weer bij de herdenking passende werken van o.a. Bach, Mendelssohn, Schütz (koor) en Beethoven en Scriabin, (Paul Huijts piano).
De muzikale onderdelen worden afgewisseld door voordrachten door leerlingen van de genoemde drie middelbare scholen.

Het programma vindt plaats aansluitend aan de herdenkingsbijeenkomst aan de Gedachteniskapel aan de Akerstraat.
Plaats: Protestantse Kerk Tempsplein
Tempsplein 14, 6411 ET Heerlen
Aanvang: 20:45 uur

herdenkingsbijeenkomstfoto: Luc Lodder, luclodder fotografie

5 mei 2016

Na het succes van vorig jaar, wordt er in samenwerking met poppodium NIEUWE NOR de derde editie van Bevrijdingsfestival Heerlen georganiseerd. Dit jaar valt Bevrijdingsdag samen met Hemelvaart, en daarom pakt Bevrijdingsfestival Heerlen groots(er) uit met meer acts dan voorgaande jaren én een uitbreiding naar twee podia op het Pancratiusplein-Zuid. Tussen 14:00u en 23:30u kun je een hele dag genieten van optredens door lokaal én nationaal talent. Daarnaast maken foodtrucks op het plein de festivalsfeer compleet tijdens dit bruisend feest, dat gratis toegankelijk is. Ook zal aan het eind van de middag (16.50 – 17.05 uur het vredesvuur binnengehaald worden.

Bezoek voor meer informatie: www.nieuwenor.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mogelijk is uw reactie niet direct zichtbaar onder het betreffende artikel. Uw reactie staat dan in de wacht. De redactie zal uw reactie zo snel mogelijk beoordelen voor goedkeuring.