Programma 4 mei Heerlen 2017

“Vrijheid geef je door”

“Het persoonlijke verhaal”

De Tweede Wereldoorlog ligt inmiddels ver achter ons. Het aantal mensen dat die oorlogsperiode zelf bewust heeft meegemaakt wordt almaar kleiner. Herdenken – en daarmee ook vieren – blijft echter onverminderd belangrijk. Belangrijk om je te beseffen dat de vrijheid waarin we leven niet vanzelf is gekomen. Je er bewust van te zijn dat anderen zich voor onze vrijheid hebben ingezet en inzetten. Zelfs met gevaar voor eigen leven. Vroeger én nu.

Het persoonlijke verhaal krijgt daarbij een steeds grotere rol. Hoeveel stille verhalen zijn al verloren gegaan? Wie kan zich alle emotionele en persoonlijke verhalen van al die ogenschijnlijk kleine momenten nog herinneren. Verhalen uit eigen ervaring, verhalen van opa en/of oma, een oudere neef of nicht, de buurman of -vrouw. Het Comité 4 en 5 mei Heerlen zal dit jaar de focus leggen op de persoonlijke verhalen die de regionale geschiedenis zo’n herkenbaar gezicht geven. Zo passeert het bombardement op de Sittarderweg, de verkeerde bom op de Burg. Waszinkstraat maar ook de verdwaalde bom bij Leenhof, waar vier kinderen uit één gezin doodbleven. Of het verraad van een onderduikersgastzin door de eigen zoon in de buurt van het Tempsplein. Kleine verhalen maar o zo typerend voor toen.

Het programma voor 4 mei 2017 ziet er als volgt uit:

Stadhuis

Vanaf 18.45 uur vindt er een serene plechtigheid plaats in het gemeentehuis van Heerlen, waarbij de burgemeester van Heerlen, dhr. Ralf Krewinkel en de voorzitter van Comité 4 en 5 mei Heerlen, Dick Gebuys een korte toespraak houden en aandacht zullen vragen voor de vraag: Waarom herdenken toch zo belangrijk blijft.
Jan Bardoul, voorzitter Heemkundevereniging Heerlen Stad en die een prominente rol gespeeld heeft in de Stichting Lodewijk Foijer, (o.a. verantwoordelijk voor plaatsing Stolpersteine in de stad) gaat in op het persoonlijke verhaal. Door de jaren heen heeft hij op zijn zoektocht naar deze verhalen een schat aan informatie verzameld die niet verloren mag gaan. Ze draagt bij aan de een belangrijk stuk geschiedenis van onze regio.
Dan Lumey, dichter, draagt voor uit eigen werk, alsook een leerling van het Sintermeerten College te Heerlen
Het Koninklijk Heerlens Mannenkoor St. Pancratius luistert de plechtigheid op met gepaste zang.

Stille tocht

Aansluitend zal er in een stille tocht gewandeld worden naar de Gedachteniskapel aan de Akerstraat. Daar zal de plechtigheid vervolgd worden waarbij naast burgemeester Ralf Krewinkel die een korte toespraak zal houden, Roos Schiffeleers, leerling van groep 8 van de Tarcisiusschool het nationaal winnend gedicht zal voordragen en Pearl Theunissen van basisschool de Ganzerik uit Heerlerheide draagt een gedicht voor van Judith Pieters. Diverse personen/vertegenwoordigers zullen kransen leggen. De plechtigheid wordt muzikaal begeleid, inclusief de ‘Last Post’ om 20.00 uur, door Harmonie T.O.G. uit Welten.

Herdenkingsconcert

Ook dit jaar verzorgt het Comité 4 en 5 mei Heerlen het Herdenkingsconcert in Parkstad Limburg Theaters te Heerlen.
Na de plechtigheden van 4 mei in Heerlen zal om 20.45 uur een sfeervol programma starten. De Koninklijke Harmonie Heerlen speelt o.a. de Mauthausen Liederen van Mikis Theodorakis. Daarbij treedt Mayya Aprossina op. Het May Four Quartet zingt het Requiem voor de Mens van Rob Goorhuizen. Eline Hensels en Paul Huijts spelen twee stukken voor cello en piano.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mogelijk is uw reactie niet direct zichtbaar onder het betreffende artikel. Uw reactie staat dan in de wacht. De redactie zal uw reactie zo snel mogelijk beoordelen voor goedkeuring.