Programma 5 mei Heerlen 2017

“Vrijheid geef je door”

“Het persoonlijke verhaal”

De Tweede Wereldoorlog ligt inmiddels ver achter ons. Het aantal mensen dat die oorlogsperiode zelf bewust heeft meegemaakt wordt almaar kleiner. Herdenken – en daarmee ook vieren – blijft echter onverminderd belangrijk. Belangrijk om je te beseffen dat de vrijheid waarin we leven niet vanzelf is gekomen. Je er bewust van te zijn dat anderen zich voor onze vrijheid hebben ingezet en inzetten. Zelfs met gevaar voor eigen leven. Vroeger én nu.

Het persoonlijke verhaal krijgt daarbij een steeds grotere rol. Hoeveel stille verhalen zijn al verloren gegaan? Wie kan zich alle emotionele en persoonlijke verhalen van al die ogenschijnlijk kleine momenten nog herinneren. Verhalen uit eigen ervaring, verhalen van opa en/of oma, een oudere neef of nicht, de buurman of -vrouw. Het Comité 4 en 5 mei Heerlen zal dit jaar de focus leggen op de persoonlijke verhalen die de regionale geschiedenis zo’n herkenbaar gezicht geven. Zo passeert het bombardement op de Sittarderweg, de verkeerde bom op de Burg. Waszinkstraat maar ook de verdwaalde bom bij Leenhof, waar vier kinderen uit één gezin doodbleven. Of het verraad van een onderduikersgastzin door de eigen zoon in de buurt van het Tempsplein. Kleine verhalen maar o zo typerend voor toen.

Het programma voor 5 mei 2017 ziet er als volgt uit:

Bevrijdingsfestival

Na het succes van vorig jaar, wordt er in samenwerking met poppodium NIEUWE NOR de vierde editie van Bevrijdingsfestival Heerlen georganiseerd. Samen met de inwoners en bezoekers van Heerlen wordt de vrijheid gevierd. Het belooft weer groter, spannender en leuker te worden dan de voorgaande jaren: twee podia boordevol live- en elektronische muziek op het Pancratiusplein-Zuid. En dat helemaal gratis toegankelijk! Op vrijdag 5 mei 2017 komen o.a. Jaya The Cat, Compact Disk Dummies, Son Mieux, Call It Off, Darlyn en De Nachtdienst naar Heerlen! Naast deze toppers op de Gulpener Stage zie je op de Parkstad Popstad Stage de grootste talenten uit onze regio!

Binnen het festival wordt een special moment ingericht:
17.30 aankomst renners AVON + ontsteken Bevrijdingsvuur + speech burgemeester
17.45/17.50 optreden Wybe Zijlstra (winnaar Kunstbende Limburg, categorie ‘muziek’)
18.00 performance stadsdichter Merlijn Huntjens met Sem Dylan

Bezoek voor meer informatie: www.nieuwenor.nl

Wandeling oorlogsgraven

Om 14.00 uur organiseert een krasser Tachtiger, Jan Theunissen, een wandeling over de Begraafplaats aan de Akerstraat te Heerlen, waar hij een rondleiding zal geven langs de Heerlense oorlogsslachtoffers. Zijn verhaal is gratis en aanmelden is niet nodig. Samenkomst bij de poort aan de Akerstraat.

Documentaire

In samenwerking met het Filmhuis Heerlen en Stichting Vlot heeft Comité 4 en 5 mei Heerlen het initiatief genomen om de schokkende documentaire Austerlitz van Sergei Loznitsa te vertonen op 4 en 5 mei a.s. om 20.00 uur in Filmhuis de Spiegel te Heerlen.

Sergei Loznitsa plaatste zijn camera midden tussen de stroom toeristen die de concentratiekampen van Dachau en Sachsenhausen bezoeken.
In statische zwart-witshots observeert hij nauwgezet hun gedrag: de stelletjes in zomeroutfits die een selfie maken voor de poort met de leus ‘Arbeit macht frei,’ de vrouw die bevallig poseert voor een van de ovens, de man die rustig zijn nootjes eet als hij het ergste deel van het vernietigingskamp binnentreedt. Mensen dragen Tshirts met teksten als ‘Cool Story, Bro’ of ‘Jurassic Park.’

René Gabriëls geeft vrijdag 5 mei een inleiding op de documentaire. Hij is als filosoof en docent verbonden aan de faculteit der Cultuurwetenschappen van de Universiteit Maastricht. In zijn onderzoeken stelt hij maatschappelijke problemen zoals armoede, de integratie van allochtonen, racisme op het werk en de kloof tussen burger en politiek centraal

Voor meer informatie: www.filmhuisdespiegel.nl

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mogelijk is uw reactie niet direct zichtbaar onder het betreffende artikel. Uw reactie staat dan in de wacht. De redactie zal uw reactie zo snel mogelijk beoordelen voor goedkeuring.