Tentoonstelling ‘O lungo drom’ in oude pand Rabobank

Op initiatief van het Comité voor de Viering van 4 en 5 mei in de Gemeente Heerlen is de tentoonstelling ‘O lungo drom’ (De lange tocht) van 20 tot en met 27 mei in Heerlen te zien.
Dit is het slot van een reeks evenementen in het kader van mei als maand van herdenking.

Eerder was op 4 mei het door de Sinto Roger Moreno gecomponeerde ‘Requiem voor Auschwitz’ te horen in het Parkstad Theater Heerlen, ter nagedachtenis van alles slachtoffers van de Holocaust. Later sprak Zoni Weisz op 9 mei over de ‘Porajmos’, de verslinding – de vergeten holocaust op zijn volk, de Roma en de Sinti.

Deze tentoonstelling vertelt daarover voort. Over de lange tocht van Roma en Sinti door de wereld. Het is een creatie van Beike Steinbach. Zij toont ons de geschiedenis van de Sinti en de Roma in Nederland, waarbij ook bij de afschuwelijke gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog uitgebreid aandacht krijgen.

Het is bijzonder hoe deze door de hele geschiedenis ook in ons land zo vervolgde groepen, door de inspanningen van mensen als Zoni Weisz, Beike Steinbach en Roger Moreno, de laatste jaren sterk gerehabiliteerd zijn en zelfs het recht hebben gekregen op een eigen leefwereld en op hun eigen identiteit. Dat recht willen wij met deze tentoonstelling onderlijnen.
De opening van de tentoonstelling vindt plaats op zaterdag 19 mei vanaf 14.00 uur. Wethouder Van Zutphen zal dan de officiële opening verrichten namens de Gemeente.
Peter Jorna van de Universiteit van Amsterdam zal als ter zake deskundige adviseur de tentoonstelling inleiden. Voorts komen ook enkele Sinti van de stichting Kleeza hun eigen verhaal vertellen.

Als we het over Sinti en Roma hebben, kunnen we natuurlijk niet om hun muziek heen.
Vandaar dat er ook een behoorlijke muzikale bijdrage is op deze openingsmiddag.
Daar hoort natuurlijk onze eigen Roger Moreno bij. Hij komt met contrabassist Janusch Hallema en de gebroeders Adell op gitaar.

Zaterdag 19 mei 14.00 uur Opening.

Openstelling tentoonstelling:
zondag 20/5, woensdag 23/5, donderdag 24/5, vrijdag 25/5 en zondag 27/5; van 12 tot 4 uur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mogelijk is uw reactie niet direct zichtbaar onder het betreffende artikel. Uw reactie staat dan in de wacht. De redactie zal uw reactie zo snel mogelijk beoordelen voor goedkeuring.