Terugblik 4 mei 2018

Herdenkingsbijeenkomst 4 mei 2018

Het was een mooie bijeenkomst met de juiste stemming, in het Raadhuis van Heerlen. 
Een mooie, inspirerende toespraak van wnd. burgemeester Emile Roemer, een boeiend verhaal van Paul Glaser over zijn tante Roosje die Westerbork, Vught, Auschwitz-Birkenau en Ravensbruck overleefde, confronterende gedichten uit de eigen Auschwitz-cyclus ban onze voorzitter Dick Gebuys, uitgekozen en heel mooi voorgedragen door Nina en Daisy en liederen door Choir of Voices.

Het was bijzonder dat dit gebeuren ook werd opgeluisterd door de aanwezigheid van Oberburgemeister Marcel Philipp van Aachen en Markus TeroddeDezernent van de stadsregio Aachen. 
Aan het slot stelden de aanwezigen zich in gelid op voor de Stille Tocht.

De Stille tocht en de kranslegging

In gepaste stilte werd er ingetogen naar de Begraafplaats aan de Akerstraat geschreden. 
Daar volgde het ceremonieel met de Schutterij en de Oud-strijders, het carillon van de Pancratiuskerk, ‘The last post’ prachtig geblazen door Marc Baadjou, de 2 minuten stilte, de 2 koupletten van het Wilhelmus, 2 gedichten nu door leerlingen van Heerlense basisscholen (Amelie en Fajah) en nog een korte toespraak van Emile Roemer. En dan de kranslegging door diverse officiële vertegenwoordigers van de Heerlense gemeenschap. Het laatst door de atleten van AVON die daarna naar Wageningen vertrokken om het Bevrijdingsvuur op te halen dat vandaag rond 5 uur terugkomt in Heerlen op het Pancratiusplein.
Harmonie TOG speelde o.a. het Wilhelmus. 

Requiem voor Auschwitz

Het requiem van Auschwitz ging in premiére in het Parkstad Limburg Theater Heerlen. Het werk werd gebracht door het Ensemble Conservatoire, de Heerlense Oratoriumvereniging, het Mannenkoor St. Cecilia uit Vaals en vier solisten: Francis van Broekhuizen, Véronique van der Meijden, Henk Vonk en John Janssen. Dat geheel onder de bezielende leiding van Emmanuel Pleijers
Een prachtig ‘Requiem voor Auschwitz’ ter nagedachtenis van alle slachtoffers, geschreven door Roger Moreno-Rathgeb
Roger en Janusch Hallema speelden vooraf twee mooie Sinto-liederen, het volkslied ‘Dzjelemdzjelem‘.
Het was een memorabele avond. 

Gedichten uit de Auschwitz-cyclus

Gedichten schrijven die de harde werkelijkheid van de kampen, van de Holocaust treffen, dat was de bedoeling met zijn gedichten die Dick Gebuys de werktitel ‘Auschwitz-cyclus’ gaf. Leerlingen kozen daaruit teksten die zij wilden voorlezen in het Raadhuis en bij het Requiem in het Parkstad Limburg Theater.
Het was zeer verrassend en aangrijpend hen nu te mogen horen. Ze hebben er onder begeleiding van Paul Simons en François Bemelmans iets heel moois van gemaakt. En ze droegen die moeilijke teksten heel knap voor.
Het bestuur van 4 en 5 mei Heerlen dankt Nina, Mick, Denise, Daisy, Maarten en Sarah! Het zijn zo ook een beetje hun gedichten geworden!

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Maar het onbetwiste hoogtepunt van de avond zat toch helemaal aan het einde: toen kreeg Roger Moreno-Rathgeb uit handen van Reg van Loo, burgemeester van Vaals, in naam van de Koning, de Ridderorde van Oranje-Nassau opgespeld. Een verrassende maar natuurlijk zeer terechte erkenning voor al zijn werk voor de Sinti en de Roma en hun muziek.
Menigeen kreeg de tranen in de ogen, maar Roger zelf was ook duidelijk aangegrepen door emotie. Proficiat Roger, namens het gehele comité! 

Foto’s gemaakt door Lucho Careno

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mogelijk is uw reactie niet direct zichtbaar onder het betreffende artikel. Uw reactie staat dan in de wacht. De redactie zal uw reactie zo snel mogelijk beoordelen voor goedkeuring.