Activiteiten 75 jaar Bevrijding

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Pin-3.png

Vrijdag 13 september
Herdenkingsbijeenkomst bij het monument voor de gefusilleerde mijnwerkers. Deze bijeenkomst vindt o.a. plaats in de kerk en op de begraafplaats van Heerlerheide.

Zaterdag 14 september
Bevrijdingsfeest op het Pancratiusplein in samenwerking met Schunck. Kom genieten van muziek en dans vanaf 13:30 tot ongeveer 21:00 uur. Hieraan wordt o.a. meegewerkt door de Limburgse Jagers en weer diverse muziekgezelschappen uit onze eigen stad.

Zondag 15 september
Liberation Concert op de Amerikaanse Erebegraafplaats in Margraten in samenwerking met de Stichting Margraten Eerbetoon. Scholieren van vijf middelbare scholen in de regio wonen het concert bij en krijgen een rondleiding.
Herdenkingsbijeenkomst en tentoonstelling georganiseerd door de Heemkundevereniging Welten-Benzenrade. Locatie Gemeenschapshuis en Dr. Poelsplein: 13.00u-18.00u.
Meer informatie volgt.

Dinsdag 17 september
Vannacht naar Dag, een muzikale vertelling door Quirine Melssen over hoe oorlog doorwerkt in de generaties erna. De performance begint om 6:17 uur wanneer het nog donker is met de zonsopgang als belangrijkste decorstuk. Locatie: Stadhuis Gratis Entree, gratis ontbijt. Aanmelden: penningmeester@4en5meiheerlen.nl
Kijk voor meer informatie en tickets op de website.

Bevrijdingsoptocht in samenwerking met de buurtorganisaties Welten, Aarveld/Bekkerveld, Lindeveld en Heerlen Centrum om de komst van de Amerikaanse bevrijders naar Heerlen te herdenken. De optocht start omstreeks 17:30 uur in Welten (Gemeenschapshuis) en zal o.a. worden begeleid door historische militaire voertuigen en pipers. Het einde van de optocht is op het Burgemeester de Hesselleplein waar het Vredesvuur, opgehaald vanuit Margraten, om 18.50u door burgemeester Roemer wordt ontstoken. Pipermuziek en Pancratiuskoor omlijsten deze ceromonie.
Bevrijdingsconcert in het Parkstad Limburg Theater in Heerlen uitgevoerd door de Koninklijke Harmonie Heerlen, TOG Welten, het Mädchenchor am Aachener Dom met medewerking van Jules Baeten (klarinet) en Fenna Ograjensek (sopraan). Het concert begint om 20:00 uur.
Kijk voor meer informatie en tickets op de website van het Parkstad Limburg Theater.

Gedurende de maand september
Pop-up tentoonstelling Kolen en Granaten in het Maankwartier. Het Nederlands Mijnmuseum heeft een tentoonstelling samengesteld over de mijngeschiedenis in de Tweede Wereldoorlog. De feestelijke opening vindt plaats op 3 september om 16:00 uur!
Gezocht: vrijwilligers door de bemensing van de tentoonstelling!
Meer informatie is te vinden op de website van het Nederlands Mijnmuseum.

Route Heerlen Rest Center langs de locaties en gebouwen die na 17 september 1944 door en voor de Amerikaanse militairen gebruikt werden als Rest Center. Het boekje over de route is vanaf 14 september beschikbaar. Meer info volgt later.
De pin Heerlen Rest Center is vanaf heden donderdag 5 september te koop voor € 2,50 bij Boekhandel Van der Velden – Van Dam, juwelier Vaessen, slijterij BOB in Welten en Wolwinkel Ut Bölke aan de Benzenraderweg

De Vondst Vertelt is een tentoonstelling geeft een inkijkje in het dagelijkse leven van inwoners van het huidige Parkstad tijdens de bezetting en bevrijding met voorwerpen en verhalen. Van 18 september t/m 31 december 2019 is de tentoonstelling gratis te bezoeken.
Op 18 september om 16:30 uur wordt De Vondst Vertelt officieel geopend.
Meer informatie is te vinden op de website van De Vondst.

Oktober
Met steun van Obvion wordt een programma ontwikkeld over de opvang van burgers in Kerkrade die in september 1944 op last van de Duitsers moesten evacueren en o.a. in Heerlen werden opgevangen. Nadere details volgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mogelijk is uw reactie niet direct zichtbaar onder het betreffende artikel. Uw reactie staat dan in de wacht. De redactie zal uw reactie zo snel mogelijk beoordelen voor goedkeuring.