Heerlen kan terug kijken op een indrukwekkende 4 mei herdenkingsplechtigheid. Dit jaar was de jeugd van Heerlen speciaal betrokken bij het programma.
Gestart werd met een oecumenische dienst in de Pancratiuskerk, geleid door Deken van Galen, die het belang aanstipte van het steeds weer stilstaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de inzet voor vrijheid.
Voordrachten
In het stadhuis van Heerlen vroeg burgemeester Paul Depla aandacht (Toespraak ‘Vrijheid geef je door’) voor het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, dat we er samen aan moeten werken. Het leggen van Stolpersteinen is een manier om de aandacht blijven te vestigen op de gruwelijkheden die ook in onze stad, meer dan 70 jaar geleden, plaatsvonden, en waarmee het thema: ‘Vrijheid geef je door”, verder gestalte krijgt.
Kay Golob, eindexamenstudent VWO van het Bernardinus College heeft zijn profielwerkstuk gewijd aan Carolina van Leeuwen, een baby van amper acht maanden, ooit inwoonster van Heerlen, die op verschrikkelijke wijze aan haar eind kwam. Puur omdat ze Joods was. Hij vertelde haar verhaal met veel betrokkenheid en devotie (voor de tekst klik hier).
Anna- Sophie Dorweiler, leerlinge van het Sintermeerten College, schreef speciaal voor deze 4 mei herdenking een gedicht, “Vrijheid” (klik hier), hetgeen ze prachtig voordroeg. Vicky Moens, tevens leerlinge van deze school, las het gedicht voor “Wat is vrijheid” (klik hier).
In dit gedicht beschrijft Dick Gebuys, bestuurslid Stichting 4 en 5 mei Heerlen, zijn gevoelens bij de wandeling van 4 mei.
Muziek
Het Koninklijk Heerlens Mannenkoor St. Pancratius luisterde de sfeervolle en druk bezochte bijeenkomst op met de liederen: “Swiwiti adoschem, Signore delle cime, Dostoyno yest en Dobra noc. Vervolgens liep het gezelschap in een stille tocht door het centrum van Heerlen naar de gedachteniskapel/Joods Monument, dit onder begeleiding van de Stadsschutterij Sint Sebastianus.
Bij genoemd monument werd twee minuten stilte in acht genomen en werden kransen gelegd door het college van burgemeester en wethouders, het bestuur van 4 en 5 mei Heerlen, de veteranen, de Raad van de Kerken en andere maatschappelijke organisaties.
De Taptoe werd gespeeld door Laurens van den Bos, lid TOG Welten, de harmonie die deze plechtigheid voorzag van prachtige muziek, waaronder het Wilhelmus. Het gedicht “De stille getuige” van Nieke Woltmeijer, werd voorgedragen door Sam Tijdeman, leerlinge van Tarcisiusschool te Bekkerveld.
Ook waren er diverse inwoners van Heerlen die bloemen legden bij het monument.
Burgemeester Paul Depla onthulde vervolgens samen met mevrouw Marianne Bont de naam van Carolina van Leeuwen op het Joods gedenkmonument. Zie separaat bericht op onze site hierover en de tekst van Kay Golob.
Herdenkingsconcert
De avond werd afgesloten met een prachtig herdenkingsconcert (download hier het programmaboekje) in de Schouwburg van Heerlen. Het Osiris trio (Osiris Trio en Arno Piters (klarinet)) speelde “Quatour pour le fin du temps” van Messiaen en “Pianotrio Opus 1”van Beethoven. Hierbij is het goed te vermelden dat Messiaen zijn muziekstuk schreef in 1940 als krijgsgevangene met de dreiging van de dood voor ogen. De première voor een gehoor van 5000 krijgsgevangenen en hun bewakers maakte destijds diepe indruk. Zo ook op de avond van 4 mei.
De pauze werd ingevuld door wederom twee leerlingen van het Sintermeerten College. Joke van Bergen en Judith Pieters schreven en droegen voor de gedichten: “Muzikale vrijheid” en “In de diepste nacht”, waarmee zij de avond op ene bijzondere wijze completeerden. Voor de teksten van Judith Pieters (klik hier). Voor de teksten van Joke van Beren klik hier. Voor het verhaal van Carolina van Leeuwen, klik hier.
De foto’s zijn gemaakt door Claire Franssen.
Geef een antwoord