Terugblik herdenkingsplechtigheid 4 mei 2016

“De vrijheid omarmd”

Dat was het thema van 4 mei 2016.
Wederom stonden we stil bij het feit dat sinds 1945 de wereld nog geen dag vrij is geweest van oorlog. We beseffen dat niet altijd, maar de actualiteit drukt ons iedere dag op de feiten, waardoor we hopen het besef over hoe kostbaar vrijheid is, te bevorderen. “Wij moeten vrijheid omarmen, koesteren en absoluut niet laten afnemen, door niets en niemand!”, aldus voorzitter Wil Houben.

Dit jaar was het programma diverser dan nooit tevoren.
Er werd in de middag gestart met een Filmvertoning van ‘Onze soldaat’ incl. een gesprek met regisseuse Jotja Bessem, in de ING zaal.

Om 18.00uur voind er een Oecomenische dienst plaats in de kerk aan het tempsplein.
Vanaf 19.00 uur vond er een serene plechtigheid plaats in het gemeentehuis van Heerlen, waarbij de burgemeester van Heerlen, dhr. Ralf Krewinkel (‘Wat durf ik te vragen?’), leerlingen van het Grotius College en Sintermeerten College en het Koninklijk Heerlens Mannenkoor St. Pancratius een bijdrage zullen leveren. Hoofdspreker was de heer Bernhard F. Holtrup (‘Over dialoog, over elkaar durven verstaan, voorbij de grenzen van pijn, oordeel en afwijzing? De eenvoud en de kracht daarvan).

Aansluitend werd er in een stille tocht gewandeld door het stadscentrum naar de Gedachteniskapel aan de Akerstraat. Daar werd de plechtigheid vervolgd waarbij o.a. een leerling van de Tarcisiusschool een gedicht zal voordroeg en diverse personen/vertegenwoordigers kransen legden.

Herdenkingsconcert

Ook dit jaar vond er op 4 mei a.s. weer een traditioneel Herdenkingsconcert plaats. Dit keer niet in de schouwburg maar in de kerk aan het Tempsplein. We kijken terug op een sfeervol concert met een mooie opkomst.

Dit concert werd uitgevoerd in een samenwerking van het Comité 4 en 5 mei Heerlen, de Heerlense Oratorium Vereniging, het Bernardinus College, het Grotius College, het Sintermeerten College en Parkstad Limburg Theaters.

Op het programma stonden weer bij de herdenking passende werken van o.a. Bach, Mendelssohn, Schütz (koor) en Beethoven en Scriabin, (Paul Huijts piano).
De muzikale onderdelen worden afgewisseld door voordrachten door leerlingen van de genoemde drie middelbare scholen.

Na afloop werden alle betrokkenen getrakteerd op een groot applaus.

Foto’s herdenkingsplechtigheid

Foto’s door Anneke de Rooij-Houben

Foto’s herdenkingsplechtigheid gemeentehuis

Foto’s door Anneke de Rooij-Houben

Foto’s stille tocht

Foto’s door Anneke de Rooij-Houben

Eén reactie op “Terugblik herdenkingsplechtigheid 4 mei 2016”

 1. Geacht comité,
  Met belangstelling heb ik uw site en foto’s bekeken.
  Heel terecht is dat de ex mijnwerkers bij deze herdenking zijn betrokken.
  De koempels hebben verzet gepleegd (stakingen maar er zijn er ook die dit met de dood hebben moeten bekopen.
  Zijn in Bergen (L) gefusilleerd. Savelsberg, Tempelaars en Toussaint.
  Worden nog ieder jaar in september in Heerlerheide herdacht.
  Zo lang zij niet vergeten zijn leven zij voort. Glück Auf (mijnwerkersgroet0

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mogelijk is uw reactie niet direct zichtbaar onder het betreffende artikel. Uw reactie staat dan in de wacht. De redactie zal uw reactie zo snel mogelijk beoordelen voor goedkeuring.